Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

intago

22. 12. 2009 10:43
Znám Honzu

už mnoho let, epizodu s channelingem tu ale nezmiňuje. Jsme si v mnohem podobni, ale i rozdílní. Proto vidím mnoho věcí prostě jinak:

1/jsme rozvojová, málo duchovní civilizace. Rozumíme sice kdečemu, ale o psychice víme zoufale málo. Ubohá úroveň psychlogie to jen dokazuje.

2/proto si myslíme, že vše půjde na drátkách, jak se mám to bude líbit, nejlépe okamžité - např. dogma o okamžitém osvícení.

3/regrese bych nezavrhoval, ukazují nám, kolik inkarnací máme za sebou i před sebou (progrese). Proto okamžitá změna je vyloučena už jen proto, jak ohromnou máme setrvačnost. Duchovní práce nikdy nebyla krátká ani bezbolestná, ale selanka neexistuje nikde, jen v našem přání.

4/je třeba víc vidět do teorie, bez matiky se také PC nedá udělat. Vědět o smyslu Stvoření, o procesu Sebepoznání, o procesu Temné noci duše, hierarchické struktuře osobnosti, ale bez nějakých mýtů. Proto se stát žákem své vlastní intuice a léta se u Ní učit jak na Univerzitě.

0 0
možnosti

Jan Havelka

28. 12. 2009 11:12
Re: Znám Honzu

I já znám Romana - velmistra českého channelingu - řadu let. S tím "nezmíněným channelingem" to nebyla jen epizoda, Roman mě kdysi channeling učil osobně, za což jsem mu dodnes vděčný, protože je to technika ve spirituální terapii velmi dobře využitelná. Ve všech výše uvedených bodech s Romanem docela vášnivě souhlasím, akorát v bodě 4 - víc vidět do teorie - máme tu teorii každý dost jinou. Na své vlastní teorii si vážím toho, že ji už lze považovat za experimentálně velmi dobře potvrzenou, protože v psychoterapii, dělané na jejím základě, se už řada lidí velmi efektivně vyléčila.

Nějaké texty o našich společných channelingových dobrodružstvích jsem už kdysi uveřejnil na http://www.havelka.info/p_ja01.html (a pár dalších textů tam pak navazuje). Pokud někoho zajímá channeling, počtěte si tam, je to docela hutné čtení :-)

0 0
možnosti

Milca333

13. 10. 2009 20:38
Ten, který už našel

Nehledám 40 let, ale asi 10 a poslední dobou mám podobné pocity, že to nikam nevedlo - nemělo to konkrétní cíl. Je pravda, že všechno mi něco dalo a někam mě to posunulo a v současné chvíly jsem rozhodnutá realizovat svoje vnitřní touhy. A myslím si, že je to právě o tom rozhodnutí, jestli člověk bude dál tím trpitelem a hledajícím a nebo právě tím, který našel a může dát dál:-)

0 0
možnosti

eico

13. 10. 2009 12:20
každý má svoji cestu

Nejsem zastáncem jednoznačných stanovisk jako že regrese je nesmysl, jedině pomáhá LSD, Osho je podvodník ale Krishnamurti ne... všechno má svůj smysl v určitou dobu. Pokud se jednomu z diskutérů zdá, že významné duchovní osobnosti byly neurotici, pak to spíš svědčí něco o něm samotném.

Mně pomohly všechny metody, kterými jsem si prošel - některé víc, některé míň. Ale jsem dalek toho, abych je odsoudil jen na podkladě své krátké zkušenosti. Vždycky jde o interakci dvou osob - klienta, který je v určité poloze, a terapeuta, který je také v určité poloze. Ty jejich polohy možná rozhodují o úspěšnosti terapie, víc, než si myslíme. Pokud jde o terapeuta, který na sobě dlouhodobě pracuje, pak kolikrát léčí už jen jeho přítomnost - něco se přenáší jeho očima, gesty, hlasem, slovy, která volí. Stává se, že i když terapie byla neúspěšná, při setkání za několik let se to celé posune - protože jak klient, tak terapeut jsou oba někde jinde.

0 0
možnosti

krysodlak pizmovy

13. 10. 2009 12:46
Re: každý má svoji cestu

Vase cesta je soucasne poznani, ze kazda duchovni nauka muze pomoci na urcitem stadiu vyvoje

Ma cesta poznani je, ze vetsina lidi hledajicich duchovno obelhava sebe sama (taky jsem tou fazi prosel a taky jsem obelhaval sam sebe) a ze neni zadna cesta. Je pouze ted a nyni a neni kam jinam jit, kazda udajna cesta je vysnena budoucnost nekde v oblacich, ne na zemi.

A regresni terapie neplati pro mne z toho duvodu, ze jsem materialista, neverim ani v dusi, ani v minule zivoty, ani v reinkarnaci

0 0
možnosti

krysodlak pizmovy

13. 10. 2009 11:56
pekne doznani

Ma osobni zkusenost je, ze lidi shromazdujici se kolem duchovna byvaji neurotici rozervani vnitrnimi konflikty a problemy, a cele to jejich duchovno je jen takova naplast na dusi. Jeden cas mne to taky zajimalo, napsal jsem par prispevku na Jitrni Zemi, poznal par ceskych guru (pana Vacka, Eduarda Tomase) a bezvyjimky jsem mel pocit, ze se jedna o netolerantni duchovni egoisty topici se ve vlastnich iluzich. Vetsinu duchovnich ucitelu jsem odhalil jako podvodniky (Osho a jeho sekta). Jediny kdo mne drzel delsi dobu byl Krishamurti.

http://www.jitrnizeme.cz/view.php?cisloclanku=2006122802

ten preklad pochazi ode mne.

Oblast psychoterapie je duchovnu dost podobna a mezi psychoterapeuty bude taky zrejme statisticky vyznamny pocet neurotiku, rekl bych ze i Freud s Jungem byli vyrazni neurotici

0 0
možnosti

krysodlak pizmovy

13. 10. 2009 12:03
Re: pekne doznani

Regresni terapii povazuju za iluzi (stejne jako velkou cast toho, co pise Grof ve svych knihach). LSD jsem sam vyzkousel a udelal si vlastni obrazek. Psychoanalyzu povazuju za zajimavou, ale mnohdy nedostatecne vedeckou. Behavioralni terapie je ucina u ruznych symptomu, ale nejde prilis do hloubky.

Tu vasi teorii nehy by bylo nejlepe oprit o Bowlbyho teorii "attachmentu" (primknuti), ktere se zabyva prave patologiemi lasky. Velmi ucinna je taky prace s vnitrnim ditetem, protoze umoznuje pristup k hluboce ukrytym emocim.

Kazdopadne preju slunce v dusi na dalsi ceste zivotem. Jedina vec co cloveka osvobodi, je pravda k sobe samemu. Budu se tesit na pokracovani pribehu o spiritualnim terapeutovi :-) 

0 0
možnosti

pa-ya

11. 10. 2009 22:54
hezké, ale

Hezké, ale co je tak nového na tom, že láska a laskavost léčí ?

0 0
možnosti

viveka77

11. 10. 2009 19:28
Zvláštní,

moje máma rodila mého staršího bratra taky velmi těžce, málem u toho oba umřeli, a má ho proto tím radši. V

0 0
možnosti

astrudina

11. 10. 2009 18:58
Vítem, autore, nevím, zda si dám poradit od někoho,

kdo svůj aktivní život strávil, podle vašeho článku, na kanapi psychoterapeutů a u psychiatra. Jistě jste toho hodně vstřebal a máte velkou zkušenost, ale ..

Pokud se někdo po téměř  celoživotní léčbě zhroutí a skončí na antidepresivech, aby se vzápětí oklepal a začal léčit novou metodou svět, to je na mě moc silná káva;-D

0 0
možnosti

Jan Havelka

11. 10. 2009 19:07
Re: Vítem, autore, nevím, zda si dám poradit od někoho,

Pro mě je to také silná káva :-). Ale kdyby to nefungovalo, tak bych tady o tom nepsal. Pokud Vás to zajímá, podívejte se na

http://www.terapie-nehou.cz/zkusenosti-klientek.php

kam píší lidé, kteří terapií už prošli. Říká se, že nejlepší ortoped je ten, který si sám často láme nohy.

0 0
možnosti

Priestman

11. 10. 2009 18:10
Zajímavé

Těším se na pokračování.

0 0
možnosti
  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 10494x
65 let, celoživotní hledač pravdy a terapeut - specialista na temnou noc duše.

www.vnitrni-dite.cz
www.transformacni-terapie.cz
www.terapie-nehou.cz
www.havelka.info