Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
I

ikoiko

24. 2. 2010 22:42
OK,, a ako vysvetluje vasa teoria

OK,, a ako vysvetluje vasa teoria tuzby pedofila alebo sadistickeho vraha? A ma sa im podvolit?

0 0
možnosti
JH

Jan Havelka

17. 3. 2010 8:36
Re: OK,, a ako vysvetluje vasa teoria

Sdělení: lidé by neměli být drženi ve vězení.

Vaše námitka: a co pedofilové a sadističtí vrazi?

Odpověď : Těmi se zabývá úplně jiná disciplína. Tento blog je o psychoterapii, nikoliv o trestním právu.

0 0
možnosti
H

hrobecek

21. 1. 2010 9:43
Nádhernej článek ?

Jsou dva základní přístupy ke skutečnosti:

Hodně lidí, hledá a nakonec věří něčemu, co by se jim líbilo, kdyby to tak bylo.

Pak jsou lidé, kteří hledají, jak je to doopravdy.

Pro kterou z těchto dvou skupin je určena hypotéza prezentovaná v tomto článku? Popisuje skutečnost nebo je to jen pohádka pro dospělé? Je to jen názor, nebo hypotéza vychází z nějakých objektivních faktů?

0 0
možnosti
JH

Jan Havelka

21. 1. 2010 14:52
Re: Nádhernej článek ?

Ke kterému z těchto dvou tebou definovaných přístupů ke skutečnosti bys přiřadil křesťanství, islám, hinduismus, budhismus, vědecký materialismus... a jak bys to přiřazení zdůvodnil? Tyto "zavedené" nauky podle tebe popisují skutečnost, nebo jsou to podle tebe jen pohádky pro dospělé? Pokud popisují skutečnost, proč jsou ale navzájem nekompatibilní?

0 0
možnosti
V

viveka77

19. 1. 2010 9:04
Nádhernej článek

Zbývá doplnit, že i ona zapečetěná obálka se otvírá postupně - další info se člověku odhalí až tehdy, když svým životem prokáže, že předchozí pochopil.

A správné náboženství by mělo být právě metodou k otevírání této "obálky".

Udělal jste mi velkou radost VR^

0 0
možnosti
JH

Jan Havelka

19. 1. 2010 10:36
Re: Nádhernej článek

Děkuji, aspoň někomu :-).

0 0
možnosti
I

intago

18. 1. 2010 13:57
myslím, že autor

poctivě vyjádřil své názory a zkušenosti, ale po pravdě řečeno se zapomněl optat Stvořitele, co tím myslel, když nás s touhami stvořil. Stovky generací filozofů a psychologů se snažili na to přijít, ale nikdo z nich si není dost jist. Je to totiž vysoko nad naše schopnosti tohle zjistit.

 

Odpověď totiž můžeme získat jen od Stvořitele v rozšířeném vědomí. Např. Platon i Plotinos takové světlé chvilky měli, ale jakmile skončily,  zase spadli do naší omezené inteligence.

 

Takže ergo kladívko- z mých meditací vyplývá úplně jiný pohled, ale na to musíte do meditace sami, nedá se to ani popsat, ani pochopit jen tak rozumem. Vše je nekonečně složité a přitom úplně jednoduché, jednota protikladů v praxi.

0 0
možnosti
JH

Jan Havelka

18. 1. 2010 15:31
Re: myslím, že autor

Romane, máš zase pravdu. Až budeš opět hovořit se Stvořitelem, vyřiď mu prosím moji omluvu, že jsem se Ho opět zapomněl optat, vyptej se ho na tuto veledůležitou otázku (bez ironie) sám, a tlumoč pak nám zde Jeho odpověď pokud možno tak, abychom ji v naší omezení inteligenci dokázali pochopit, čili raději nekonečně jednoduše, než nekonečně složitě. Budeme Ti vděční.

0 0
možnosti
H

hrobecek

17. 1. 2010 17:35
Nesmrtelný duch na misi na zemi

Měl bych k této hypotéze několik doplňujících otázek:

1. Jak jsi na to přišel, že je to tak?

2. Když je tělo "tady" domorodcem, co to znamená. Má nějakou svoji bytnost - vědomí sama sebe, nebo co to je?

3. Je také ve zvířatech toto dilema mezi nesmrtelným duchem a tělem, nebo jsou zvířata jen tělem - domorodci?

4. Jaký účel má ta mise nesmrtelných duchů tady na zemi?

0 0
možnosti
JH

Jan Havelka

17. 1. 2010 20:30
Re: Nesmrtelný duch na misi na zemi

Ahoj Pepo, vítám Tě na blogu. Ostatním tímto představuji kamaráda z mládí, který mě kdysi přivedl k Tomášům, roky jsme spolu meditovali a pravdu hledali, ale když jsem tu jógu po mnoha letech zabalil, Pepa mi to neodpustil. Čas od času spolu vedeme debaty, jako je tato: http://www.havelka.info/p_pepa.html. Pepu považuju za zkušeného duchovního člověka, který rozhodně není žádným prázdným šálkem a neptá se mě proto, aby se něco dozvěděl. Ptá se proto, aby mě zkoušel, protože je přesvědčen, že svým terapeutickým působením lidem možná více škodím, než pomáhám.

 

Takže Pepo, proč se mě ptáš na tyto věci a jak Ti pomůže, když Ti na ně odpovím? Předpokládám, že Tobě to nepomůže, protože Ty už pomoc nepotřebuješ, ale pomůže to možná mně, abych při tom odpovídání snad už prokoukl hrátky svého ega. Rozumím Ti správně?

0 0
možnosti
HB

Hana Borovská

19. 10. 2009 8:43
Touhou se tu rozumí výhradně touha duše a ducha

nikoli fyzické nebo psychické potřeby domorodce. Proto taky není úplně jednoduché podstatu vlastní touhy vždy vnímat a rozumět jí, proto taky tolik lidí nevnímá svoji misi tu na zemi.

Vyplývá to hlavně z odstavců Rozum a touha a Lidské city a touhy jsou duchovní. Klíčová místa, která podle mě nedávají moc prostoru k nedorozumění, jsou tato:

"Cizinec (nesmrtelný duch) se v nás projevuje jako cit a touha. (...)

(...) Na rozdíl od zvířat jsou lidské city a touhy ve své podstatě duchovní. Každý vnímavý člověk na dně své duše hluboce touží po kráse, lásce, harmonii, (...) Mnoho z nás ve své touze zřetelně vnímá i touhu po Bohu, po pravdě, po kontaktu s Vesmírem, po světlých výšinách."

0 0
možnosti
ŠB

stařec bez moře

15. 10. 2009 14:47
Znám jednoho, který rozumem nepotlačuje

touhu. Myslím sexuální. Jednou se mu povedlo v  našem městě nakazit pěknou řádku ctihodných manželek siflem. Neřekl bych, že je šťastnější než ti, co podobnou touhu rozumem potlačí.

0 0
možnosti
ŠB

stařec bez moře

15. 10. 2009 14:42
Já si myslím,

že je to strašně složité. Co si asi myslí mravenci, když jim někdo šlápne omylem na mraveniště? Třeba jejich filozofové na to najdou nějaké vysvětlení a tak nějak postupujeme i my.

0 0
možnosti
M

maxas

14. 10. 2009 6:58
Vyprávěnka ,ovšem bez hmatatelných důkazů.

První otázka zní proč si myslíte, že to platí pro každého? Už v předhusitských dobách se tradoval názor o třech kategoriích lidí : předurčení, nepředurčení a zavržení. Pouze předurčení mají konkrétní životní program, jehož účelem je vylepšit duchovní profil, potlačit nežádoucí vlastnosti, prostě dosáhnout co nejlepšího životního skore. Nepředurčení jsou ponecháni sami sobě a mají jen dvě možnosti, postoupit mezi předurčené nebo spadnout k zavrženým, kteří žádné možnosti nemají a jsou pouze nositeli zla na tomto světě a tvoří kompars k modelovým situacím pro první skupinu.

Druhá otázka zní, proč si mislíte, že lidské emoce jsou iracionálního původu, když existuje bezpočet studií pokusů a závěrů neurologů, které jednoznačně prokazují, že veškeré emoce pocházejí ze starších vnitřních struktur mozku, tedy z opičího dědictví. Jsou snadno uměle vyvolatelné, ovlivnitelné a potlačitelné, neboť jsou vyvolávány příslušným chemickým působkem. A touha rovněž  nemá se spiritualitou nic společného.

0 0
možnosti
JH

Jan Havelka

14. 10. 2009 11:43
Re: Vyprávěnka ,ovšem bez hmatatelných důkazů.

Konkrétní důkazy o vysoké terapeutické účinnosti popisovaných nástrojů najdete na http://www.terapie-nehou.cz/zkusenosti-klientek.php, kde jsou uveřejňovány konkrétní zkušenosti konkrétních klientů i s jejicjh kontakty, aby bylo možno se jich konkrétně vyptat, kdyby Vás to opravdu zajímalo. Brzy začnu takové příběhy uveřejňovat i zde

 

Řečeno Vaší terminologií, tento blog je opravdu věnován zejména "předurčeným", ale k nim se může kdykoliv přidat kdokoliv, kdo po tom touží. V tom je právě ta finta. Váš argument, že ušlechtilý lidský cit a touha (o kterých je v článku řeč) pocházejí ze starších vnitřních struktur mozku, tedy z opičího dědictví, není moc hezký, ani přesvědčivý.

 

Touha nemá se spiritualitou nic společného pouze v křesťanském pojetí. Všude jinde je ta spojitost naprosto evidentní a pro duševní zdraví úplně klíčová.

0 0
možnosti
MN

miky963

13. 10. 2009 23:16
umění transformace

zkuste třeba tohle http://www.miguelruiz.com/

0 0
možnosti
JH

Jan Havelka

14. 10. 2009 11:23
Re: umění transformace

Jakou s tím máte osobní zkušenost?

0 0
možnosti
  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 10494x
65 let, celoživotní hledač pravdy a terapeut - specialista na temnou noc duše.

www.vnitrni-dite.cz
www.transformacni-terapie.cz
www.terapie-nehou.cz
www.havelka.info